Flawsome future

Klik hieronder op het type perfectionist dat uit jouw test kwam. En krijg meer inzichten over welk type perfectionist jij bent.

Zelfkritisch perfectionisme

Wat je doet

Jij vindt dat je perfect moet zijn. Dat maakt dat je veel tijd, energie en aandacht besteed aan de taken die jij jezelf oplegt. Je legt de lat zo hoog en bent heel kritisch naar jezelf toe. Jij evalueert jezelf continu, twijfelt vaak en maakt je druk over iets wat nog moet gebeuren, gebeurt of gebeurd is. Je wordt boos als iets niet lukt, en je schaamt je omdat je gefaald hebt. De kritische stem in je hoofd is doodvermoeiend.

Voorbeeld uit de praktijk:

Sofie moet voor haar werk een presentatie geven aan het managementteam. Ze krijgt gelijk al stress als ze eraan denkt. Ze is er weken van tevoren al aan begonnen, zodat het perfect is. Elke slide is tientallen keren bekeken, geanalyseerd, details aangepast en eigenlijk is ze nog niet helemaal tevreden. Het heeft al zoveel tijd en energie gekost. En dan moet ze de presentatie nog geven, slapeloze nachten heeft ze ervan.
De presentatie ging uiteindelijk best goed. Maar die ene vraag die ze niet kon beantwoorden blijft maar in haar hoofd spoken. Ik had dat toch moeten weten?! Ik heb me niet goed genoeg voorbereid. Wat baal ik van mezelf, zie je wel dat ik het niet kan. Ze negeert het feit dat haar leidinggevende haar een compliment heeft gegeven; want dat werd alleen gezegd om haar een goed gevoel te geven denkt ze. Het kon namelijk echt veel beter!

Waarom doe je dit?

Het is een overlevingsmechanisme om jezelf te beschermen. Zolang jij perfect bent, hoef jij je geen zorgen te maken om kritiek, schaamte of oordelen van anderen. Je hebt jezelf daarom aangeleerd om de lat zo hoog te leggen en overal hard voor te werken, want alleen dan pas ben je goed genoeg.

Wat kost het je?

Door die lat zo hoog te leggen sta je altijd aan en ervaar je chronische stress. Focus op detail en perfectionisme kosten je je vrije tijd en energie. Stoppen is geen optie dus je gaat maar door, waardoor je over je grenzen gaat. Op de langere termijn krijg je psychische of lichamelijke klachten zoals slapeloosheid, piekeren, over analyseren en of rug, nek-, en schouderklachten. Wanneer je altijd hard werkt en over je grenzen heen blijft gaan geeft je lichaam op een gegeven moment zelf aan dat het klaar is. Burn-out.

Waar verlang je naar?

Je verlangt naar rust in je hoofd, en dat je tevreden kunt zijn met jezelf zonder al die druk. Je hoeft dan niet meer zo hard te werken, goed is goed genoeg. Jij kan eindelijk trots zijn op jezelf en genieten in het moment, zonder stress. Sta daar eens bij stil, hoe fijn zou dat zijn?!

Aanpak tijdens 1:1 coaching

Door samen te onderzoeken wanneer jij je patroon hebt ontwikkeld snap je waar het vandaan komt en hoe het je geholpen heeft. Tijdens het 1:1 traject leer je het te gaan herkennen en hoe je het zelfkritisch patroon kan doorbreken. Hierbij wordt extra nadruk gelegd op je zelfbeeld en hoe je milder leert te zijn naar jezelf toe. Leer de verschillende stemmen in jou herkennen. Daarna laat je bijvoorbeeld de controlerende ik of pusher in jou naar de achtergrond gaan en geef je de levensgenieter of dromer in jou meer de ruimte. Voor een zelfkritisch perfectionist ligt daar de grootste winst.

Lees hier meer over mijn 1 op 1 coaching aanpak.

Op anderen gericht perfectionisme

Wat je doet

Jij hebt hoge standaarden voor anderen en bent daardoor veroordelend. Je verwacht niet alleen dat anderen perfect zijn, maar kan ook zeer kritisch zijn tegenover degene die niet aan jouw verwachting kan voldoen. Je hebt snel commentaar op details die volgens jouw normen niet in orde zijn. Jij voelt je superieur aan anderen en past niet gemakkelijk in een grotere sociale kring. Teleurstelling is wat je ook ervaart als anderen niet aan jouw eisen voldoen.

Voorbeeld uit de praktijk

Marian weet dat ze hogen eisen stelt. Ze is niet snel tevreden en vraagt veel van haar kinderen. Ze gunt ze gewoon het beste en daar investeert ze dan ook in; in tijd, in geld en in energie. Ze helpt ze met het huiswerk, zorgt ervoor dat ze bijles krijgen waar nodig en dat ze de beste zijn met sporten. Ze verwacht dat dit later de vruchten gaat afwerpen, en dat zij dus niet voor niks haar leven on hold heeft gezet voor haar kinderen. Die zullen later goed terechtkomen; met minder neemt ze geen genoegen.

Waarom doe je dit?

Het is een overlevingsmechanisme om jezelf te beschermen. Jij vindt het belangrijk dat anderen zien hoe goed jij bent, wat zorgt dat jij een positief zelfbeeld krijgt en je imperfecties niet zichtbaar zijn.

Wat kost het je?

Doordat je perfectie verwacht van anderen wat onmogelijk waargemaakt wordt, kost het je je relaties. Zij ervaren je geïrriteerd of zelfs vijandig als er fouten gemaakt worden waardoor het vertrouwen of geaccepteerd voelen minimaal is. Zij zijn dan ook bang om eerlijk tegen je te zijn.
Het continu beter voordoen dan je bent kost je veel energie en op lange termijn geeft dat psychische of lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, piekeren of slapeloosheid.

Waar verlang je naar?

Je verlangt ernaar om blij te zijn met jezelf, zonder dat je je beter voelt dan anderen. Jij hoeft dan niet langer te doen alsof en kan 100% jezelf zijn. Hierdoor krijg je diepgang in relaties met anderen en vooral meer rust in je hoofd.

Aanpak tijdens 1:1 coaching

Door samen te onderzoeken wanneer jij je op anderen gericht perfectionisme patroon hebt ontwikkeld snap je waar het vandaan komt en hoe het je geholpen heeft. Tijdens coaching leer je het te gaan herkennen en hoe je het op anderen gericht perfectionisme patroon kan doorbreken. Hierbij wordt er extra nadruk gelegd op het vergroten van je zelfvertrouwen zodat jij je niet beter voor hoeft te doen dan je bent. Daar ligt de grootste winst voor een op ander gericht perfectionist.

Lees hier meer over mijn 1 op 1 coaching aanpak.

Sociaal gericht perfectionisme

Wat je doet

Perfectie vind jij zelf niet zo belangrijk, maar jij wil voldoen aan de verwachtingen of eisen van anderen zodat ze tevreden over je zijn. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor jezelf en anderen hoort daar ook bij. Je cijfert jezelf weg en luistert niet naar je eigen gevoelens of grenzen.
Sociaal gericht perfectionisme gaat vaak gepaard met weinig zelfvertrouwen of een verminderd gevoel van eigenwaarde. Je vergelijkt je constant waardoor je minderwaardig voelt omdat anderen succesvoller, gelukkiger of verder zijn dan jij.

Een voorbeeld uit de praktijk

Kirsten staat op een feestje. Ze heeft het niet naar haar zin; ze had nog zo van tevoren tegen haar partner gezegd: waarom moet ik mee? Ik ken daar bijna niemand. Wat zullen ze wel niet van mij denken? Daar staat ze dan, in een groepje waar ze nauwelijks iemand kent. Ze denkt: ik moet nu eigenlijk iets zeggen, maar weet niet wat. En dan, na lang wikken en wegen, maakt ze een grapje. Bijna niemand lacht. Ai; denkt ze. Wat doet dit zeer. Ik ben helemaal niet grappig, ik heb het verpest. En nou fluistert iemand ook nog, dat zal vast over mij gaan. Oh, waarom doe ik dit mezelf aan?!
Ze stapt daarna in de auto met haar partner. Zie je nou wel dat ik niet mee had moeten gaan. Niemand vond mij leuk. Thuis in bed denkt ze: waarom zei ik dat nou toch? Dat was echt stom. De volgende keer ga ik echt niet mee hoor.

Waarom doe je dit?

Jij hebt ergens in je leven geleerd dat sociale status, presteren of uiterlijk vertoon belangrijk is. “Ik moet perfect zijn om geaccepteerd te worden” en hiermee probeer je je diepgewortelde angst voor afwijzing te vermijden. Fouten maken wil je niet want dan kunnen mensen je veroordelen. Jij zoekt buiten jezelf de erkenning dat je goed genoeg bent.

Wat kost het je?

Door continu de afweging te maken wat anderen van je vinden ervaar je chronische stress. Je voelsprieten staan bij anderen altijd aan en dit kost je héél véél energie. Het zorgt er ook voor dat je psychische of lichamelijke klachten krijgt zoals piekeren, over analyseren en worst-case scenario denken. Uiteindelijk weet je niet meer wie je zelf bent of wat je wil en leef je niet je eigen leven. En uiteindelijk geeft je lichaam op een gegeven moment zelf aan dat het klaar is. Burn-out.

Waar verlang je naar?

Hoe zou het zijn als je af mag gaan op je eigen gevoel en op jezelf mag vertrouwen? Jij doet weer waar je zelf blij van wordt, zonder jezelf af te vragen wat anderen daarvan vinden. Grenzen aangeven vind je niet meer lastig. Stel je eens voor wat een vrijheid dat zou opleveren.

Aanpak tijdens 1:1 coaching

Door samen te onderzoeken wanneer jij je sociaal gericht perfectionisme patroon hebt ontwikkeld snap je waar het vandaan komt en hoe het je geholpen heeft. Tijdens coaching leer je het te gaan herkennen en hoe je het sociaal gericht perfectionisme patroon kan doorbreken. Hierbij wordt er extra nadruk gelegd op het vergroten van je zelfvertrouwen en eigenwaarde zodat je geen bevestiging van anderen meer nodig hebt. Voor een sociaal gericht perfectionist ligt daar de grootste winst.

Lees hier meer over mijn 1 op 1 coaching aanpak.
Cart

No products in the cart.

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare